Gerechten

1. Geroerbakte witlof met appel en spek.

Ingrediënten voor vier personen:

  • Aardappels, 1 kilo
  • Witlof, 8 stonkjes
  • Spekreepjes, 150 gram
  • Knoflook, 3 teentjes
  • 1 Jonagold appel
  • 1 Ui
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Schil de aardappels en kook ze gaar. Giet ze vervolgens af en laat ze afkoelen in een overschaal. Kruid de aardappels met wat peper en zout. Giet wat olijfolie over de aardappels en zet het gedurende 40 minuten in een voorverwamde oven op 220 graden. Snij de knoflook in kleine dunne plakjes en voeg ze halverwege de bereidingstijd toe aan de aardappels.

Verhit wat olijfolie in een wok, snij de ui in ringen en fruit ze kort in de wok. Snij de bladeren van de witlof van de kern af en voeg ze toe. Roerbak de witlof tot het gaar is. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan en doe ze bij de witlof in de wok. Snij de appel in blokjes en voeg ook deze toe. Laat het geheel nog eventjes staan en dien het samen met de aardappels op.

Voor meer smaakwisseling kan een gekookt ei worden toegevoegd. Reken voor 4 personen 3 of 4 eieren.

2. Ovenschotel met aardappel en courgette.

Ingrediënten voor twee personen:

  • Aardappels, 400 gram
  • Cantharellen, 200 gram
  • Gekruide feta, 200 gram
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Schil de aardappels en kook ze gaar. Giet de aardappels af en laat ze in een ovenschaal afkoelen. Voeg wat peper en zout toe en overgiet de aardappels met olijfolie. Verwarm de oven voor op 220 graden. Plaats de ovenschaal in de oven gedurende 30 minuten. Snij ondertussen de paprika en cantharellen in reepjes, de courgette in schijfjes en de feta in blokjes. Haal na 30 minuten de aardappels uit de oven en verspreid de paprika over de aardappels. Bedek het geheel met de schijfjes courgette. Sprenkel een beetje olijfolie over de courgette. Zet de ovenschaal weer terug in de oven. Voeg na 20 minuten ook de cantharellen en de feta toe. Verwarm het geheel nog 10 minuten in de oven.

3. Spinazie met feta, tomaten en aardappels.

Ingrediënten voor drie personen:

  • Aardappels, 800 gram
  • Spinazie, 750 gram
  • Tomaten, 3 stuks
  • Knoflook, 3 teentjes
  • Feta, 200 gram
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Schil de aardappels en kook ze gaar. Giet ze vervolgens af en laat ze afkoelen in een overschaal. Kruid de aardappels met wat peper en zout. Giet wat olijfolie over de aardappels en zet het gedurende 40 minuten in een voorverwamde oven op 220 graden. Snij de knoflook in kleine dunne plakjes en voeg ze halverwege de bereidingstijd toe aan de aardappels.

Verhit een beetje olijfolie in een wok en roerbak de spinazie. Giet de spinazie af in een vergiet. Snij de tomaten in stukjes en verwarm ze in de wok. Voeg de feta in blokjes toe aan de stukjes tomaat, laat het enkele minuten staan tot de feta smeuïg wordt en roer het af en toe door. De spinazie met feta en tomaat kan door elkaar geserveerd worden of apart.

4. Andijviestamppot met tomaat.

Ingrediënten voor twee personen:

  • Kruimige aardappels, 500 gram
  • Andijvie, 400 gram
  • Tomaten, 2 stuks
  • Peper en zout
  • Melk

Schil de aardappels en kook ze goed gaar. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg eventueel een scheutje (warme) melk toe indien de aardappels erg droog zijn. Kook intussen de andijvie in een pan met een bodempje water. Stamppot met rauwe andijvie is ook mogelijk. Giet de andijvie af en laat het in een vergiet uitlekken. Roer de aardappels en andijvie door elkaar. Snij de tomaten in blokjes en schep ze door de stamppot. Naar smaak peper en zout toevoegen.

5. Rijst met broccoli, bloemkool en cashewnoten.

Ingrediënten voor twee personen:

  • Broccoli, 250 gram
  • Bloemkool, 150 gram
  • Basmatirijst, ongeveer 1 theekopje per persoon
  • Cashewnoten, een handje vol
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Snij de broccoli en bloemkool in roosjes en kook ze tot ze beetgaar zijn. Bereid ondertussen de rijst op normale wijze. Giet de broccoli, de bloemkool en de rijst af. Laat de rijst in een afgesloten pan staan en schep het af en toe om. Verhit in een wok een flinke scheut olijfolie en voeg de broccoli en bloemkool toe. Indien gewenst op smaak brengen met peper en zout. Voeg na enkele minuten ook de cashewnoten toe. Laat het geheel nog even op het vuur staan en dien het samen met de rijst op.